Mart 2024
Ptsi | Salı | Çarş. | Perş. | Cuma | C.tesi | Paz |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Giriş yap
Arama
Anahtar-kelime
Sakarya’ dan Haberler
En son konular
Şerbetpınarı Köyü Facebook’ta!
Sosyal yer imi
Sosyal bookmarking sitesinde Şerbetpınarı Köyü Forum Sitesi adresi saklayın ve paylaşın
Sosyal bookmarking sitesinde Şerbetpınarı Köyü Forum Sitesi adresi saklayın ve paylaşın
Istatistikler
Toplam 17 kayıtlı kullanıcımız varSon kaydolan kullanıcımız: ercem88
Kullanıcılarımız toplam 344 mesaj attılar bunda 317 konu
Kimler hatta?
Toplam 3 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 3 Misafir Yok
Sitede bugüne kadar en çok 80 kişi Çarş. Ağus. 09, 2017 10:41 am tarihinde online oldu.
Sağlıklı Beslenmede Öneriler
1 sayfadaki 1 sayfası
Sağlıklı Beslenmede Öneriler
“Kötü” yağlardan daha az ve “iyi” yağlardan daha fazla tüketin.
Tüm yağlar kötü değildir. İki sağlıksız yağ türü -doymuş ve trans yağlar- kolesterolünüzü yükseltir. Bu yağlar en fazla oranda, kırmızı ette, tereyağında, tüm sütler ve süt ürünlerinde, biftekte ve kurabiye ve kek gibi paketli ürünlerde bulunur. Doymuş yağın sağlıksız olduğunu yıllardır duyuyor olabilirsiniz. Trans yağın daha da kötü olduğunu duymamış olabilirsiniz, ancak öyledir.
Tüm yağlardan kaçınmamalısı­nız. Bazı yağların sağlık üzerinde oldukça kuvvetli olumlu etkileri vardır. Aslında, bazı yağlar, vücudunuz onlara gereksinim duyduğundan ancak üretemediğinden, sağlığınız için gereklidir. Bu “iyi” yağlar – çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar – sebzelerde, balık ve deniz mahsullerinde bulunur. Dolayısıyla, bir gün içerisinde aldığınız kalorinin 0′u iyi yağlardan oluşuyorsa, bunda bir sakınca yoktur.
Omega 3 (ya da n-3) ve omega 6 (ya da n-6) yağ asitlerinin özel önemi vardır, n-3 yağ asitleri başlıca balıkta, kabuklu yemişlerde, keten tohumunda, kanola yağında ve hidrojene edilmemiş soya fasulyesi yağında bulunur. Omega 3 yağ asitlerinin damar sertliğine (ve dolayısıyla en fazla ölüme yol açan iki rahatsızlık olan kalp hastalıklarına ve inmeye), ani ölüme yol açabilecek kalp ritim bozukluklarına ve muhtemelen, lupus ve romatoid artrit gibi otoimmun hastalıklara karşı koruma sağladığına dair güçlü kanıtlar bulunmaktadır. Omega 6 yağ asitleri de sizin için sağlıklıdır.
Az yağ içeren bir beslenme biçimi benimseme konusuna 1980′ler ve 1990′lar boyunca yapılan vurgu, pek çok kişinin, kabuklu yemişler gibi iyi yağ içe&ren yiyeceklerden kaçınmalarına ve daha fazla karbonhidrat içeren cips gibi yiyeceklere yönelmelerine yol açtı. Bu büyük bir hataydı, çünkü çoğu kişinin aşırı miktarda tükettiği karbonhidratlar, çoğunlukla kötü yağlarla kaplı, işlenmiş tahıl ürünleriydi.
İşlenmiş tahd (”kötü”) karbonhidratlarından daha az ve tam tahd (”iyi”) karbonhid­ratlarından daha fazla tüketin.
Tıpkı yağlar gibi, karbonhidratların da iyi ve kötü türleri vardır. Sağlıklı olan ve günlük karbonhidrat alımınızın çoğunu oluşturması gereken karbonhidrat, tam tahıllı ürünlerde, sebzelerde ve meyvelerde bulunur.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarnaların çoğu ve patates, kötü karbonhidratla doludur. Yük­sek glisemik yoğunluğuna sahiptir­ler ve bu yüzden çok çabuk emilip kanda ani şeker yükselmesine sebep olurlar. Düzenli olarak yüksek glisemik yoğunluğuna sahip yiyecekler tüketilen bir beslenme biçimi, diyabet ve kalp hastalıkları riskini artırır, aynı zamanda kilo almaya daha yatkın hale getirir.
Daha sağlıklı protein kaynakları seçin.
Kırmızı et, çok fazla doymuş (”kötü”) yağ içerdiğinden, bir protein kaynağı olarak sık sık kırmızı et tüketmenin kötü bir fikir olduğu uzun süredir bilinmektedir. Bilim insanları, bitkisel kaynaklardan -soya, mercimek ve fasulye çeşitleri ve kabuklu yemiş gibi – alınan proteinin, etten alınan proteinden daha sağlıklı olup olmadığını araştırmaktadırlar. Bitkisel proteinin etteki proteinden daha iyi olduğunu kanıtlamaya yetecek kadar bulgu olmasa da, protein bakımından zengin bitkisel yiyecekleri tercih etmek için sebepler vardır.
Bol bol meyve ve sebze tüketin — Ama patates değil!
Meyve ve sebze bakımından zengin bir beslenme biçiminin, daha düşük kan basıncı, düşük kalp krizi ve inme riski ve pek çok kanser türüne karşı koruma gibi sayısız faydası vardır. Ancak, patates aynı faydaları sağlamaz, çünkü patatesin glisemik yoğunluğu yüksektir.
Tüm yağlar kötü değildir. İki sağlıksız yağ türü -doymuş ve trans yağlar- kolesterolünüzü yükseltir. Bu yağlar en fazla oranda, kırmızı ette, tereyağında, tüm sütler ve süt ürünlerinde, biftekte ve kurabiye ve kek gibi paketli ürünlerde bulunur. Doymuş yağın sağlıksız olduğunu yıllardır duyuyor olabilirsiniz. Trans yağın daha da kötü olduğunu duymamış olabilirsiniz, ancak öyledir.
Tüm yağlardan kaçınmamalısı­nız. Bazı yağların sağlık üzerinde oldukça kuvvetli olumlu etkileri vardır. Aslında, bazı yağlar, vücudunuz onlara gereksinim duyduğundan ancak üretemediğinden, sağlığınız için gereklidir. Bu “iyi” yağlar – çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar – sebzelerde, balık ve deniz mahsullerinde bulunur. Dolayısıyla, bir gün içerisinde aldığınız kalorinin 0′u iyi yağlardan oluşuyorsa, bunda bir sakınca yoktur.
Omega 3 (ya da n-3) ve omega 6 (ya da n-6) yağ asitlerinin özel önemi vardır, n-3 yağ asitleri başlıca balıkta, kabuklu yemişlerde, keten tohumunda, kanola yağında ve hidrojene edilmemiş soya fasulyesi yağında bulunur. Omega 3 yağ asitlerinin damar sertliğine (ve dolayısıyla en fazla ölüme yol açan iki rahatsızlık olan kalp hastalıklarına ve inmeye), ani ölüme yol açabilecek kalp ritim bozukluklarına ve muhtemelen, lupus ve romatoid artrit gibi otoimmun hastalıklara karşı koruma sağladığına dair güçlü kanıtlar bulunmaktadır. Omega 6 yağ asitleri de sizin için sağlıklıdır.
Az yağ içeren bir beslenme biçimi benimseme konusuna 1980′ler ve 1990′lar boyunca yapılan vurgu, pek çok kişinin, kabuklu yemişler gibi iyi yağ içe&ren yiyeceklerden kaçınmalarına ve daha fazla karbonhidrat içeren cips gibi yiyeceklere yönelmelerine yol açtı. Bu büyük bir hataydı, çünkü çoğu kişinin aşırı miktarda tükettiği karbonhidratlar, çoğunlukla kötü yağlarla kaplı, işlenmiş tahıl ürünleriydi.
İşlenmiş tahd (”kötü”) karbonhidratlarından daha az ve tam tahd (”iyi”) karbonhid­ratlarından daha fazla tüketin.
Tıpkı yağlar gibi, karbonhidratların da iyi ve kötü türleri vardır. Sağlıklı olan ve günlük karbonhidrat alımınızın çoğunu oluşturması gereken karbonhidrat, tam tahıllı ürünlerde, sebzelerde ve meyvelerde bulunur.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarnaların çoğu ve patates, kötü karbonhidratla doludur. Yük­sek glisemik yoğunluğuna sahiptir­ler ve bu yüzden çok çabuk emilip kanda ani şeker yükselmesine sebep olurlar. Düzenli olarak yüksek glisemik yoğunluğuna sahip yiyecekler tüketilen bir beslenme biçimi, diyabet ve kalp hastalıkları riskini artırır, aynı zamanda kilo almaya daha yatkın hale getirir.
Daha sağlıklı protein kaynakları seçin.
Kırmızı et, çok fazla doymuş (”kötü”) yağ içerdiğinden, bir protein kaynağı olarak sık sık kırmızı et tüketmenin kötü bir fikir olduğu uzun süredir bilinmektedir. Bilim insanları, bitkisel kaynaklardan -soya, mercimek ve fasulye çeşitleri ve kabuklu yemiş gibi – alınan proteinin, etten alınan proteinden daha sağlıklı olup olmadığını araştırmaktadırlar. Bitkisel proteinin etteki proteinden daha iyi olduğunu kanıtlamaya yetecek kadar bulgu olmasa da, protein bakımından zengin bitkisel yiyecekleri tercih etmek için sebepler vardır.
Bol bol meyve ve sebze tüketin — Ama patates değil!
Meyve ve sebze bakımından zengin bir beslenme biçiminin, daha düşük kan basıncı, düşük kalp krizi ve inme riski ve pek çok kanser türüne karşı koruma gibi sayısız faydası vardır. Ancak, patates aynı faydaları sağlamaz, çünkü patatesin glisemik yoğunluğu yüksektir.
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Çarş. Ekim 24, 2012 6:43 pm tarafından yasinkun
» Gezebilsem | 1. Bölüm | Gürkan Uygun & Ortaköy Köyü | Kanal 7
Çarş. Ekim 24, 2012 6:23 pm tarafından yasinkun
» Fındık bulamayan tüccar harmana indi
C.tesi Eyl. 17, 2011 9:36 am tarafından yasinkun
» Fındık İhracında Rekor | 06.09.2011
Salı Eyl. 06, 2011 6:28 pm tarafından yasinkun
» Oruç Rehberi indir | Download
Paz Ağus. 21, 2011 4:20 pm tarafından yasinkun
» Açıktan oruç yemek
Paz Ağus. 21, 2011 4:07 pm tarafından yasinkun
» Adet ve Oruç
Paz Ağus. 21, 2011 4:04 pm tarafından yasinkun
» Başka Dinlerde Oruç
Paz Ağus. 21, 2011 4:03 pm tarafından yasinkun
» Fıtır Sadakası ve Hükmü
Paz Ağus. 21, 2011 4:00 pm tarafından yasinkun
» Fitre ve Fidye Arasındaki Fark Nedir?
Paz Ağus. 21, 2011 3:59 pm tarafından yasinkun
» Günah İşleyenin Orucu
Paz Ağus. 21, 2011 3:58 pm tarafından yasinkun
» Hadis-i Şeriflerle Oruç ve Ramazan Ayı
Paz Ağus. 21, 2011 3:55 pm tarafından yasinkun
» Hamile ve Süt Emziren Kadının Durumu
Paz Ağus. 21, 2011 3:54 pm tarafından yasinkun
» Kefareti Düşüren Haller
Paz Ağus. 21, 2011 3:54 pm tarafından yasinkun
» Seferi Hali ve Oruç
Paz Ağus. 21, 2011 3:53 pm tarafından yasinkun